KULLANIM ALANLARI
|
|
Fındık;
genel olarak %80 oranında çikolata sanayiinde, (kıyılmış, dilinmiş, öğütülmüş
olarak) bisküvi, şekerleme, tatlı, pasta, dondurma yapımında kullanılır. İç
piyasada ve ihracatta değerlendirilmeyen fındıklar kalite kaybına uğradığı
için yağlık olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çerez olarak kokteyllerde ve
evlerde kullanılır. Kavrulmuş
Fındık İç
fındıktan zar attırılarak elde edilmiş, en çok %3 nem taşıyan bir üründür.
Rengi beyazlatılmış fındığa göre biraz daha koyu renktedir. Çerez olarak
doğrudan tüketilir veya gıda sanayiinde hammadde olarak kullanılır. Fındık
Ezmesi Kavrulmuş
fındığın şeker ve doğala özdeş aroma (vanilin) ile karıştırılıp ezilmesiyle
elde edilir. Tüketici tarafından doğrudan tüketilir. Gelişme çağındaki
çocuklar, sporcular, yoğun emekle çalışanlar için yararlı bir gıdadır. Kıyılmış
Fındık İç
fındıkların tekniğine uygun olarak parçalar halinde kesilmesiyle elde edilen
bir üründür. Pasta, tatlı ve dondurma üretiminde kullanılmaktadır. Beyazlatılmış
Fındık İç
fındıklardan zar attırılarak elde edilen, en çok %5 nem taşıyan bir üründür.
Ekstra veya birinci sınıf olarak hazırlanan beyazlatılmış fındık gıda
sanayiinde hammadde olarak kullanılır. Dilinmiş
Fındık Beyazlatılmış
fındıkların dilinmesiyle elde edilir. Pasta ve tatlı üretiminde, evlerimizde yapılan
her türlü tatlı, kurabiye, kek vb. de kullanan bir garnitür malzemesidir. Fındık
Unu İç
fındıklardan öğütülmek ya da yontulmak suretiyle elde edilen ve en çok Fındık
Püresi Kavrulmuş
fındıklardan ezilerek pekmez kıvamına getirilmiş bir fındık ürünüdür. Gıda
sanayiinde, özellikle çikolata üretiminde hammadde olarak kullanılır. Pralin Fındık
püresinin şeker, nebati yağ, süttozu, kakao, doğala özdeş aromalar (çikolata
aroması ve vanilin) ve emülgatör (lesitin) ile karıştırılmasıyla elde edilen
bir üründür. Özellikle pasta sanayiinde kullanılır. Fındık
Kreması Fındık
püresinin şeker, süttozu, nebati yağ, doğala özdeş aroma (vanilin) ve
emülgatör (lesitin) ile karıştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Doğrudan
tüketilir. Nuga Fındık
püresinin şeker, nebati yağ, süttozu, kakao, doğala özdeş aromalar (çikolata
aroması ve vanilin), emülgatör (lesitin) ile karıştırılmasıyla elde edilir.
Doğrudan tüketilir, çocuklar için çok faydalı ve besleyicidir. Fındık
Yağı Fındık
ham yağı, fındık meyvesinden fiziksel işlemler ve ekstarksiyonla elde edilen,
kimyasal işlem görmemiş, oleik asit esaslı bitkisel bir yağdır. Diğer
bitkisel yağlara oranla oleik esaslı, yani tek çifte bağ yapısında olması
sebebiyle vücutta parçalanması ve sindirimi kolay, erime noktası düşük ve
bilinen bütün sıvı yağlara göre daha oksitlenme ve acılaşma süreleri de daha
uzundur. Bu
özellikleri sebebiyle fındık ham yağından elde edilen yemeklik yağlar,
beslenme için çok elverişli ve kolesterol seviyesini düşürücü özelliktedir.
Ayrıca kalp ve damar sağlığı için yararlı olduğu bilimsel olarak tespit
edilmiştir. Rafine fındık yağı yemeklik olarak ve pasta-bisküvi sanayiinde
kullanılırken, ham yağı; boya, kozmetik, sabun sanayii gibi diğer endüstriyel
sahalarda kullanılır. |